Hoe werkt een veegzuigmachine

Hoe werkt een veegzuigmachine? Rentclean Machines legt uit

Wat is een veegzuigmachine?


Een veegzuigmachine (ook wel veegmachine) is een machine die los vuil van de vloer veegt zonder dat daar stof bij vrij komt.

Voor welke toepassingen kun je een veegzuigmachine gebruiken?


Een veegmachine kun je gebruiken om los vuil van de vloer te vegen in magazijnen, fabrieken, productiebedrijven, hout industrie, staal industrie, beton industrie, etc. Een veegmachine veegt los vuil zoals zand, houtjes, snippers, staal krullen, grof en fijn stof, etc. Een veegmachine werkt het beste op een vlakke industrievloer maar veel modellen zijn door hun pendelende borstel en zwaardere wiel ophanging ook geschikt voor het vegen op oneffen (buiten) terrein zoals klinkers, stelcon platen, asfalt, etc.

Welke uitvoeringen veegzuigmachines zijn op de markt te koop?


Een veegmachine is leverbaar in achterloop variant of in opzit variant. De loopveegmachines hebben altijd een handmatig te legen vuilbak, deze demonteer je handmatig uit de machine om te legen. De zitveegmachines zijn vaak leverbaar met een handmatige vuilbak of een vuilbak die hydraulisch op container hoogte kan worden geleegd zonder dat daar handmatig tillen aan te pas komt. Een veegzuigmachine heeft als krachtbron veelal een accu om zonder uitstoot binnen te kunnen vegen maar zijn vaak ook leverbaar op benzine, LPG of diesel. De capaciteit van een veegmachine wordt bepaald door de veegbreedte, de vuilbak inhoud en de krachtbron.

Uit welke kernelementen bestaat een veegzuigmachine?


Een veegmachine bestaat grofweg uit de volgende elementen:

  • Accu of verbrandingsmotor – krachtbron van de machine.
  • Hoofdborstel – een cilindervormige rolbezem onder de machine;
  • Zijborstel(s) – ronde uitstekende bezem aan de voorzijde van de machine;
  • Vuilbak – hier wordt het los vuil in verzameld;
  • Stoffilter – hier wordt het (fijn)stof in opgezogen.

Werking van een veegzuigmachine.


De zijborstel (of voorborstel) veegt los vuil vanuit randen of langs pallets en brengt dit naar het midden aan de voorzijde van de machine. Het vuil is nu goed gepositioneerd zodat al doorrijdend de hoofdborstel het in een vuilbak kan werpen. Een zuigwerking zorgt ervoor dat het door de hoofdborstel geproduceerde stof niet in de vrije ruimte circuleert maar wordt opgezogen in het stoffilter. Als de vuilbak vol is kan deze worden geleegd. Afhankelijk van type veegmachine kan dit handmatig of automatisch op hoogte direct in een vuilcontainer. Ook het stoffilter dient dan ongeveer 30 seconden te worden geschud, dit wordt gedaan door de filter schudmotor te bedienen op het bedieningspaneel. Nu is de veegmachine weer klaar voor gebruik.

Vanaf welk oppervlak kan een veegzuigmachine worden ingezet?


“Met de bezem vegen is stof verplaatsen”. Als een bezem wordt gebruikt om een stoffige vloer te vegen zie je al snel dat het stof in de lucht dwarrelt. Om dit te voorkomen kan een veegmachine wordt gebruikt om stofvrij te vegen. Daarnaast is machinematig vegen veel sneller en gemakkelijk met geringe lichamelijke inspanning. Er zijn al veegmachines beschikbaar voor ruimten met een vrij vloeroppervlak vanaf 100m2. Er zijn ook veegmachines beschikbaar voor zeer grote oppervlakken van 50.000m2 of meer.

LET OP: niet alle veegzuigmachine zijn geschikt voor alle toepassingen.


Veegmachines van verschillende merken lijken aan de buitenkant veel op elkaar maar toch is er vaak een groot verschil. Een veegmachine voor een relatief schoon magazijn heeft dan ook heel andere eisen dan een veegmachine die ingezet gaat worden in de metaal industrie waar veel meer vuil en stof vrijkomt en eventueel oneffen vloeren zijn. De inzetbaarheid en duurzaamheid per branche is vaak lastig te beoordelen en zelfs door de leverancier slecht belicht omdat ze simpelweg een eigen merk promoten zonder alternatieven te hebben. Een verkeerd advies leidt vaak al op relatief korte termijn tot ontevredenheid en hoge onvoorziene onderhoudskosten.

Laat u adviseren over de juiste reinigingsmachine.


Ons uitgebreide advies met bezoek op locatie garandeert uw lange termijn tevredenheid. Door de juiste vragen te stellen komen wij tot het beste advies. Indien u na ons bezoek en advies nog twijfelt over de juiste veegmachine dan laten wij hem gewoon proefdraaien op uw vloer. Dit kan door middel van een demonstratie, een korte proefplaatsing of zelfs door de betreffende veegmachine eerst een tijdje in gebruik te nemen. Met de juiste intenties komen wij altijd tot een oplossing.

Wie is Rentclean Machines?


Wij hebben 25 jaar ervaring met veegmachines en schrobmachines, het is onze superspecialisme en passie. Wij zijn importeur van drie merken veegmachines en schrobmachines. De merken Tomcat en Timberline komen uit de VS, deze machines zijn zwaar gebouwd en hebben een zeer lange levensduur. Het merk Velar is door ons samengesteld door de beste modellen uit 4 Italiaanse fabrieken te kiezen. Velar bestaat uit eenvoudige, betrouwbare en gunstig geprijsde vloer reinigingsmachines voor zeer brede inzet. Zo hebben wij voor iedere toepassing de juiste reinigingsmachine tegen de scherpste prijs. Wij werken direct met u als eindgebruiker en hebben een landelijke dekking voor advies/verkoop en service. Ons doel is uw lange termijn tevredenheid tegen zo laag mogelijke kosten.

Laatste nieuws

Volg ons op social media

Advies of demonstratie?

Snel een persoonlijke afspraak op locatie.

Advies of demonstratie?

Snel een persoonlijke afspraak op locatie.

Terugbelverzoek indienen

Afspraak inplannen of telefonisch advies nodig? Laat je nummer achter en wij nemen dezelfde dag nog contact met jou op!

Jouw gegevens
* Verplichte velden
Lees hier hoe we met jouw privacy omgaan.